Deichman Majorstuens podkast

Forfattersamtalen: Weidner-Olsen-saken: hva står egentlig på spill?

November 6, 2020

Opptak fra forfattersamtalen på Deichman Majorstuen 04.11.2020.

I starten av oktober valgte Forlaget Oktober å avslutte samarbeidet med forfatteren Per Marius Weidner-Olsen da det kom frem at enkelte tematikker i hans roman var overlappende med en 17 år gammel dom Weidner-Olsen sonet (ferdig) i 2003. Forfatteren hadde ikke gjort forlaget oppmerksom på dommen, og da det ble opplyst om det delvise sammenfallet mellom romanens tematikk og gjerningen, anså forlaget mangelen på informasjonen om dommen som et tillitsbrudd fra forfatterens side.

Saken rundt Weidner-Olsens debutroman Jeg hadde en oppvekst nesten som min egen har mildt sagt skapt storm i norske medier de siste ukene, og både forfattere, redaktører og kritikere har bidratt med sine synspunkter.
Men hva er det egentlig som står på spill?

Hvor går grensen for hva man bør melde fra om i en standardkontrakt? Er dette egentlig en sak om ytringsfrihet og kunstnerisk frihet eller er det en sak om samarbeid mellom forfatter og forlag? Hvordan føyer diskusjonen om Weidner-Olsens roman seg inn i debatten om virkelighetslitteratur?

I panelet var kritiker Ingunn Økland og forfatter Demian Vitanza i samtale med forfatter og kulturjournalist Thomas Espevik.

Arrangementet var et samarbeid mellom Norsk forfattersentrum og Deichman Majorstuen.

Podbean App

Play this podcast on Podbean App